به عبارتی دیگردر اکثر کشورها، بخش عمده ای از منابع دولت، از طریق اخذ مالیات تأمین می گردد؛ ضمن اینکه سهم مالیات از کل درآمدهای عمومی در میان کشورها، متفاوت بوده و تعیین میزان آن ارتباط مستقیمی با سطح توسعه و ساختار فرهنگی و اقتصادی آنها دارد.
علی رغم این امر، وصول درآمد های مالیاتی در قیاس با درآمدهای غیر مالیاتی همواره با موانعی روبرو بوده است از جمله این موانع پدیده ی فرار مالیاتی می باشد.
دراین خصوص پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور،قصد دارد علت عدم تمایل ایرانیان به پرداخت مالیات را در این یاداشت معرفی و در اختیار شما خواننده فهیم خود قراردهد.
مالیات از آن دست ویژگی های نظام اجتماعی است که پذیرش آن از طرف مودیان و نحوه اجرای آن از طرف دولت و حساسیت نخبگان و سازمانهای مردم نهاد نسبت به آن، بسیار به ویژگی های فرهنگی کشور بستگی دارد.
حال آنکه با وجود فرهنگسازیهایی که در کشور بعد از انقلاب صورت گرفته، همچنان فرار مالیاتی همواره یکی از مهمترین دغدغههای نظام مالیاتی کشور است.
منظور از فرار مالیاتی هرگونه تلاش غیر قانونی مؤدیان به منظور پرداخت نکردن مالیات مانند ندادن اطلاعات لازم درمورد عواید و منافع مشمول مالیات به مقامات مسئول است.
دراین باب کارشناسان مسائل اقتصادی حوزه مالیات معتقد اند، یکی از دلایل بی توجهی ایرانیان به پرداخت مالیات ، عدم اطلاع آن ها از کارکردهای مالیات دهی است . مردم نمی دانند که پرداختی مالیاتی آن ها در کجا هزینه می شود که اگر بدانند قطعا در انجام این ضرورت مهم اقتصادی درنگ نخواهند کرد .
پیوند دادن بخش ارائه خدمات عمومی و رفاهی با مالیات می تواند میزان مشارکت اقتصادی مردم را افزایش دهد .
بسیاری افراد دارای شغل و درآمدی هستند که یک ریال هم مالیات نمیدهند، یا برخی دارای منازل خالی و خرید و فروش منزل و یا فعالیت اقتصادی دارد، اما مالیات نمیدهند، عدهای اتباع خارجی، افغانی و عراقی در ایران خرید و فروش و کار میکنند، اما یک ریال هم مالیات نمیدهند، باید پایههای مالیاتی گسترش پیدا کند.
دراین خصوص سازمان امورمالیاتی کشورجهت کاهش دغدغه فرارمالیاتی و گسترش فرهنگ پرداخت مالیات در کشور،در کنار انجام فعالیتهای ذاتی و قانونی خود پیوسته در جهت آگاهسازی افکار عمومی جامعه و تقویت بنیه های فرهنگی پرداخت مالیات میکوشد.
درپایان و به نظرنگارنده"مهدی حیدرپور"ریشه فقر عدم همکاری و همراهی بین دولت و ملت را می بایست در تغییر رفتارها و دلبستگی های آدمی و مقتضیات و شرایط زمانی و یا مکانی جست. به این معنا که در هر زمان و یا مکانی دغدغه آدمی یگانه نیست و هر کس در شرایطی خاص و ویژه دغدغه ای دارد که در شرایط زمانی و مکانی دیگر اصولا به عنوان مسئله نیز مطرح نمی باشد چه رسد که به عنوان مشکل و معضل و یا دغدغه خود را تحمیل کند. از این رو است که گاهی رفاه و گاهی عدالت و زمانی دیگر آزادی دغدغه افراد و دولت ها است حال انکه باتوجه به دغدغه دولت درخصوص پرداخت مالیات بایستی اذعان داشت، با گسترش اعتماد ،ترویج روح جمعی ، بهره گیری از شیوه های اخلاقی وباتاسی ازفرمایشات مقام معظم رهبری(همدلی وهم زبانی) فرهنگی را در جامعه گسترش می دهیم که افراد جامعه به پرداخت مالیات به عنوان وظیفه دینی و مسؤولیت اجتماعی نگاه میکنند و فرار از آن را معصیت و گناه می شمارند و به آن بصورت یک امر مذموم و ناپسند می نگرند و سرپیچی از پرداخت مالیات را مترادف با خیانت ملی و تجاوز به حقوق دیگران میدانند.
نویسنده:
مهدی حیدرپور،خبرنگارحوزه اقتصاد
منابع :
پرتال وزارت اقتصادوسایت فرهنگ شناسی ملل
باز نشر این مطلب در :