اینروزها که درآمدهای نفتی به ریپ زدن افتاده ، جایگزینی درآمدهای دیگر از جمله مالیات با نفت در بودجه یکی از اولویتهای دولتیها شده است. موضوعی که مردم با نگاه از کفدادن پول بیشتر به آن نگاه میکنند، دولتیها چالههای بودجه را با آن پرشده میبینند و کارشناسان و دلسوزان به آغازی بر پایان فرار مالیاتی میاندیشند و بهارستان نشینان نیز میخواهند تابوی اقتصادیهای خاص را بشکنند. برای همین این روزها بازار اخبار مالیاتی داغ است، از افزایش مالیات بر ارزش افزوده، ورود نهادهای خاص از جمله آستان قدس به لیست بلندبالای سازمان مالیاتی گرفته تا گلایه از پرداخت نکردن مالیات توسط 40 درصد تولید ناخالص داخلی.
دراین خصوص به گزارش پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور وبه نقل ازتسنیم،چندی پیش نمایندگان مجلس برای تامین نظر شورای نگهبان نحوه پرداخت مالیات مربوط به آستان قدسرضوی و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام را مشخص کردند. وکلای ملت ماده مربوط به نحوه مالیات آستان قدس رضوی و برخی دیگر از دستگاههای اجرایی را اصلاح کردند که بر این اساس مقرر شد به منظور برقراری عدالت آموزش و اجرای اصل سیام قانون اساسی و تجهیز تمامی آموزشگاههای آموزش و پرورش با اولویت مناطق محروم و روستاها آستان قدس رضوی و آن دسته از موسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام و سایر دستگاههای اجرایی که تا زمان تصویب این قانون مالیات پرداخت نکردهاند به استثنای مواردی که اذن ولی فقیه وجود دارد موظف به پرداخت مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده هستند.
منابع حاصله صرفا جهت توسعه عدالت آموزشی در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار میگیرد و بر اساس آییننامهای که به این منظور تهیه و به تصویب هیات وزیران میرسد هزینه میشود. در پی صحبتهای رئیس سازمان مالیاتی و نظر مجلس در خصوص معافیت مشروط آستان قدس رضوی به سراغ چند کارشناس اقتصادی رفتیم و نظرات آنان را جویا شدیم.
دراین راستا سعید لیلاز درمورد اینکه کدام نهادها از پرداخت مالیات معاف هستند به «آرمان» گفت: در قانون مالیات آستان قدس رضوی ،بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید از پرداخت مالیات معاف هستند .همچنین در مورد نهادهای نظامی در قانون چیزی نوشته نشده اما فراموش نکنیم نباید موسسات اقتصادی نهادهای نظامی را با نهادهای نظامی اشتباه گرفت چرا که نهادهای نظامی در هیچ جای دنیا مالیات نمیدهند بلکه موسسات مالی وابسته به آنها که فعالیت اقتصادی میکنند هستند که باید مالیات بدهند. این اقتصاددان با اشاره به اینکه مکانیزمهای موجود در نظام مالیاتی ایران درمورد دستگاههای نظامی و اینها کار نمیکند، افزود: من معتقدم هر موسسهای که فعالیت اقتصادی میکند باید مالیات بدهد .
در این خصوص کامران ندری نیز با اشاره به اینکه بر اساس شنیدهها کلا نهادهایی که با نهادهای نظامی ارتباط دارند و فعالیت اقتصادی نیز انجام میدهند معاف از مالیات هستند و من به شخصه این نهادها را نمیشناسم یا اگر اسمی هم شنیدهام شاید صلاح نباشد تا در مورد آن صحبت کنم چون در مورد آنها اطمینان ندارم . ولی خوب طبیعی است که نهادهای نظامی و نهادهای وابسته به آنها از مالیات معاف هستند. این اقتصاددان با بیان اینکه یکسری معافیتهایی هم وجود دارد که در اثر پیگیری نمایندگان مجلس داده شده افزود: در این قضیه باید نقش نمایندگان مجلس را هم در نظر گرفت.وی در پاسخ به چرایی معافیت مالیاتی آستان قدسرضوی نیز گفت: در اصل این نهاد نباید معاف باشد.
ضمن اینکه چندین برابر این رقمی که سازمان مالیاتی اعلام کرده ما فرار مالیاتی داریم که اگر رقم معافیتهایی که داده شده را با ارقام فرار مالیاتی جمع کنیم و نظام مالیاتی نیز بتواند اینها را اخذ کند خیلی از مشکلات اقتصادی ما حل میگردد. و در آن صورت اقتصاد مقاومتی و جبران کسری بودجه در اثر کاهش درآمدهای نفتی نیز محقق میگردد.