مالیاتهای غیرواقعی امروز بخشی از گرفتاریهای تولید داخلی است؛ چه اینکه تولیدکنندگان معتقدند وضع مالیاتها سازوکار مشخصی ندارد و متناسب با شرایط زمانی کشور نیست.
یکی از مهمترین بخشهایی که همواره با دغدغههای مالیاتی در ایران همراه بوده و به روند وضع مالیاتها انتقادهایی را وارد میدانسته، بخش «صنعت» است که امروز از آن بیشتر با عنوان «تولید ملی» یاد میکنیم.
اما، تولیدکنندگان عقیده دارند که در کشورمان، وضع مالیاتها منطقی و بر اساس شرایط موجود در بازار نیست و مؤدی مالیاتی با هزاران فشار ناشی از تحریمها و اوضاع نامساعد اقتصادی، باید در این زمینه هم تحت فشار باشد و این امر درنهایت به بنیانهای اقتصادی کشور درگیر جنگ اقتصادی لطمههای جبرانناپذیری وارد میسازد.
سنگینی مالیات بر دوش نحیف تولیدکنندگان
حسین طوسی، رئیس انجمن صنایع پروفیل upvc در و پنجره ایران در همین زمینه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس استان سمنان میگوید: سهم مالیات در تأمین بودجه کشور باید مورد بررسی دقیقتری قرار گیرد و امروز این سهم متأسفانه بر دوش نحیف تولیدکنندگان است.
وی افزود: تولیدکنندگان هم انتظاراتی دارند و حداقل انتظار آنها این است که برنامهریزیها، سهم بالایی به مالیات برای تأمین بودجه اختصاص پیدا نکند که تولیدکنندگان درنهایت مجبور باشند آن را تأمین کنند.
رئیس انجمن صنایع پروفیل upvc در و پنجره ایران اضافه کرد: درصد بالای مالیاتی که امروز از تولیدکنندگان ملی و بنگاههای تولیدی اخذ میشود باید مورد بررسی مجدد قرار گیرد و بار عمده مالیات از روی دوش نحیف تولیدکنندگان برداشته شود.
طوسی مشکلات مالیاتی را عامل برخی رفتارها در بخشهای دیگر میداند و درباره وضع ساختوساز در کشور میگوید: مشکلات زیادی در حوزه ساختوساز در کشور وجود دارد و رکود و مالیاتهای بالا هم به این سختیها افزوده است.
وی با اشاره به اینکه حوزه ساختمان سهم بیشتری از رکود را در برگرفته است، تصریح کرد: قسمت اعظم سایه رکود روی صنعت ساختمان پهن شده و مشکلات زیادی برای زیرشاخههای فعال در این حوزه ایجاد کرده است.
روایت دودی که به چشم مراکز تولیدی میرود!
رئیس انجمن صنایع پروفیل upvc در و پنجره ایران با تأکید بر اینکه دود ناشی از رکود حاکم بر اقتصاد کشور به چشم مراکز تولیدی بهویژه فعالان صنعت ساختمان رفته است، اضافه کرد: رکود در ساختوساز تأثیرات منفی در این حوزه داشته است.
طوسی با بیان اینکه هزینههای تولید بالا رفته است، تصریح کرد: بالا رفتن هزینههای تولید باعث شده است تا تولید برای تولیدکنندگان به صرفه نباشد؛ از سوی دیگر، تولیدکنندگان موانعی مانند مالیات و بیمه هم پیش رو دارند.
وی با اشاره به اینکه میزان تولید در زیرشاخههای صنعت ساختمان تقلیل پیدا کرده، اضافه کرد: این کاهش دامنه تولید پیرامون صنعت ساختمان بیشتر ناشی از رکود است.
رئیس انجمن صنایع پروفیل upvc در و پنجره ایران با تأکید بر اینکه تولیدکنندگان زیرشاخه صنعت ساختمان در شرایط بسیار نامناسبی قرار دارند، اظهار کرد: سهم رکود در ایجاد این نابسامانیها بسیار زیاد است و از اینرو، در وضع مالیاتها باید این موارد مد نظر قرار گیرد.
تولیدکنندگان اسیر ممیزان ناکارآمد
مهدی صفا، یک تولیدکننده در استان سمنان نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس عقیده دارد: در حوزه مالیات، به دلیل عدم وجود سیستم مالی شفاف مشکلاتی همواره به وجود میآید که امروز باید به آنها توجه شود.
وی تصریح کرد: تولیدکنندگان در برهه کنونی، اسیر ممیزان غیرمتخصص و ناکارآمد از یکسو و جهل خود از قانون و مقررات از سوی دیگر هستند و این امر بر مشکلات افزوده است.
این تولیدکننده اعتقاد دارد: تولیدکنندگان عموماً از روندهای نظام مالیاتی ناراضی هستند و باید تلاش شود تا این نارضایتی با سازوکارهای منطقی و صحیح کاهش یابد.
صفا ادامه داد: از طرفی، امروز دولت هم بخش بزرگی از مالیاتها را نمیتواند اخذ کند و طرح پروفایل ملی افراد میتواند چاره کار باشد که باید بدان توجه داشت.
فراریها مالیات نمیدهند
عبدالرحمان رستمیان، نماینده سابق مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی هم در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس استان سمنان درباره نظام مالیاتگیری کنونی اظهار کرد: یکی از مشکلات دولت در بحث درآمدها، ناتوانی در دریافت مالیات از آنهایی است که بهطور عمده مالیات نمیدهند؛ مالیاتها اگر درست گرفته شود، قسمتی از مشکلات مالی دولت را جبران میکند.
وی ادامه داد: فراریان مالیاتی بخشی از حوزه درآمدی دولت را تحتالشعاع قرار داده یا بهتر است بگوییم فلج کردهاند؛ درصد فراریان مالیاتی در کشور ما بسیار بالاست و این جای تأمل دارد.
نماینده سابق مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت طی سالهای اخیر اشتباه بزرگی را با عدم وضع مالیات و عوارض برای برخی کالاها انجام داده، تصریح کرد: از این بابت، دولت خسارتهای زیادی با وجود مشکلات اقتصادی پذیرفته است.
رستمیان با بیان اینکه باید از بخش صنعت مالیات منطقی اخذ شود، گفت: برخی از تولیدکنندگان از وضع مالیاتهای غیرمنطقی گلایه دارند و این مشکل باید برطرف شود.
شاید راهی گشوده شود!
احمد همتی، نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس هم در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس استان سمنان با اشاره به اینکه حرکتهای خوبی اخیراً در بحث سرمایهگذاری در استان سمنان صورت گرفته است، اضافه کرد: طی روزهای گذشته بازدیدهایی از چند کارخانه مشکلدار داشتیم و بهطور مستقیم با مسؤولان امور مالیاتی و دیوان محاسبات در جهت کاهش مشکلات کارخانههای استان سمنان صحبتهایی شد.
وی تصریح کرد: مسؤولان استان سمنان نیز در این راستا جلسات مستمر دارند و در این جلسات، مشکلات کارخانههای استان بررسی میشود.
نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس بیان کرد: موانع امروز باید از پیش روی کارخانههای استان سمنان برداشته شود تا بتوانند تولیدات با کیفیت خود را افزایش دهند و کارخانههای نیمهتعطیل هم فعال شوند.
همتی با اشاره به اینکه زیرساختهای خوبی در استان سمنان از لحاظ جادهای، ریلی و فرودگاهی در حال شکلگیری است، اضافه کرد: این زیرساختها میتواند زمینه را برای جذب سرمایهگذاران در استان فراهم کند و از اینرو، باید در بخش مالیاتی نیز نهایت دقت و همراهی را داشت تا سرمایهگذاری از دست نرود.
نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس با بیان اینکه تمام هدف ما توسعه استان سمنان است و باید کاری کرد تا شرایط بهتری برای مردم فراهم شود، افزود: وضع مالیاتهای دقیق و منطقی، یکی از مهمترین کمکها به مردم و بخش تولید است.
دستان خودی؛ گریبانگیر تولیدکنندگان ایرانی
بههرحال، به نظر میرسد امروز که دیگر تکلیف بر همگان روشن و شفاف بوده و در اوج جنگ اقتصادی و هجمه همهجانبه دشمن برای فروپاشی بنیانهای اقتصادی کشورمان قرار داریم، باید سازوکارهایی اندیشیده شود تا با دستان خود تولید نیمهجان داخلی را دچار مشکل و دغدغههای بیشتر نکنیم.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بارها تأکید فرمودهاند که امروز باید مقابل دشمنان انقلاب اسلامی با تکیه بر قدرت و توان داخلی بایستیم و امروز بدون تردید، رفع مشکلات اقتصادی و کمک به بخش تولید میتواند در راه کاهش اثرات مخرب تهاجم بیامان دشمن مؤثر بیفتد.
نقش دولت در ساماندهی روند تعیین مالیاتها و حتی کمک به تولیدکنندگان برای تقویت تولید داخلی امروز باید بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گیرد.
سهم مالیات بهعنوان بخشی از قیمت تمامشده کالاهای تولیدی، در نتیجه، خود را در دستان مصرفکننده نهایی نشان میدهد و این امر باید در راستای سیاستهای حمایتی مورد توجه قرار گیرد.
تولیدکنندگان در حالی امروز دست نیاز بهسوی دولت دراز کردهاند که معتقد هستند شرایط سخت مالیاتی در کنار تحریمها و وضع بازار ارز، اثر مستقیم در روند تولید کالای داخلی دارد.