رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران از آماری خبر داده بود که ۶۰ درصدی اقتصاد ایران از پرداخت مالیات طفره می رود. در حال حاضر کشاورزی، صادرات، مناطق آزاد، تعاون،سود سپرده بانکی، نهادهای انقلابی و بنیادها،مناطق محروم،شرکتهای دانش بنیان و ....از مالیات معافند اما همین معافیتها بهانه ای هم برای پوشش فرارهای مالیاتی شده است.
دلالی و واسطه گری، اختلاس، حقوق های نامتعارف و املاک نجومی در جامعه ما به اندازه کافی قبیح و از مصادیق مفاسد اقتصادی شناخته می شود اما شاید هیچکس به یک فرارکننده مالیاتی به چشم سارق یا مجرم اقتصادی نگاه نمی کند. بلکه سازمان مالیاتی با رویکرد البته صحیح تکریم مودیان همیشه نگران برخورد قاطع با فراریان مالیاتی بوده است. گویا جو حاکم بر جامعه و فشار اجتماعی به نفع فراریان مالیاتی است.
هفته فرهنگ مالیاتی بهانه خوبی است تا بار دیگر نقش سازمان امور مالیاتی را در ایجاد فرهنگ «عدم پرداخت مالیات به مثابه دزدی» مرور کنیم و ببینیم این سازمان تا کنون چه نقشی دراین خصوص ایفا کرده است و چه میزان اختیار در این حوزه دارد تا با ابزارهای تشویقی و علاوه بر آن تنبیهی از فرارهای مالیاتی بکاهد.
بدون تردید در این حوزه رسانه ها هم به اندازه خود سهم دارند ولی متاسفانه سازمان امور مالیاتی تاکنون به اندازه اختیارات محدود خود هم در این موضوع ایفای نقش نکرده و تنها به مالیات ستانی و یا استفاده از راههای تشویقی آن هم با تساهل و تسامح اکتفا کرده است. در حالی که ظرفیت های بالایی در این زمینه دارد تا مانع حیف و میل این بخش از ثروت و منابع ملی شود که نقش موثری در اقتصاد کلان دارد و در بین مشکلات ریز و درشت اقتصادی گم شده است. مبالغه نکرده ایم اگر فراریان مالیاتی را همطراز اختلاسگران و مفسدان اقتصادی بدانیم که امروز به عنوان آشوبگران بازار سکه و ارز شناخته می شوند