اخذ مالیات از خانههای خالی کنترلکننده قیمتهای نجومی در بازار مسکن است که به دلیل پاسکاری دستگاههای مختلف هنوز بعد از گذشت چندین سال به مرحله اجرایی نرسیده است.
این روزها قیمت مسکن در حال افزایش است به طوری که بسیاری از متقاضیان مسکن دست از خرید برداشته و به سمت اجاره نشینی میروند. بسیاری از مسئولان سال گذشته اعلام کردند که بازار مسکن در سال 97 وارد دوران رونق میشود و میتوانیم با خروج از رکود شاهد ثبات قیمتی در این بازار باشیم اما متاسفانه نه تنها بازار مسکن از رکود خارج نشد بلکه وارد دوران جدیدی به نام رکود تورمی شده است. بسیاری از کارشناسان اقتصادی اعلام کردهاند که تنها راه نجات بازار مسکن دریافت مالیات از خانههای خالی است.
این طرح هنوز بعد از گذشت یک دهه به هیچ سرانجامی نرسیده است چراکه مسئولان تنها در فصل تابستان و زمان جا به جایی به یاد این طرح خاکخورده میافتند اما بعد از گذشت دو ماه دوباره به فراموشی سپرده میشود. غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرده است: امروز بیش از 2 میلیون و 600 مسکن خالی در کشور داریم که متاسفانه ماده قانونی مربوط به اخذ مالیات از خانههای خالی به اجرا درنمیآید اگر این قانون اجرا شود دیگر خبری از خانههای خالی نخواهد بود.
وی افزود: با اجرای این طرح انگیزه سفتهبازی و دلالی در بازار مسکن از بین خواهد رفت. مصباحی مقدم توضیح داد: متاسفانه عدهای در خصوص عدم اجرای این قانون ذینفع هستند . باید کاری کرد افرادی که در این حوزه مقاومت و سنگاندازی میکنند رسوا بشوند در واقع باید هزینه مقابله با منافع عمومی برای آنها افزایش یابد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: بنده چون خودم در مجلس شاهد بودم این نکته را میگویم، در مجلس عدهای که در خصوص اجرای این قانون ذینفع بودند مانع اجرای آن میشدند. مطمئن باشید اگر باز هم با وجود آن افراد اصرار بر اجرای قانون مذکور باشد به گونهای مسیر اجرای قانون را تنظیم میکنند که اتفاق ویژهای در مالیاتستانی در خانههای خالی نیفتد.
دستگاه های مختلف اطلاعات خود را در اختیار دولت قرار نمی دهند
حامد مظاهریان معاون راه و شهرسازی، با بیان اینکه قانون اخذ مالیات از خانههای خالی در مجلس تصویب شده و در حال پیگیری از بخشهای مربوط است، گفت: طبق قانون هر مودی مالیاتی که صاحب واحد مسکونی خالی است ملزم به پرداخت مالیات است و وظیفه مسئولان مالیاتی است که مالیات را دریافت کنند. وی ادامه داد: در سالهای گذشته پیشبینی شده بود که سامانه شناسایی خانههای خالی طراحی شود تا از طریق این سامانه تمامی واحدهای مسکونی خالی از سکنه قابل تمییز باشد.
مظاهریان تصریح کرد:مرکز آمار، تعداد دقیق واحدهای مسکونی خالی (دو میلیون و 600 هزار ) را با جزئیات کامل اطلاعات در اختیار دارد. معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: طبق قانون ،دستگاههای مختلف نمیتوانند اطلاعاتی که در دست دارند را به اشتراک بگذارند بنابراین این مشکل باعث تاخیر در راهاندازی سامانه شناسایی خانههای خالی شده است.
وی تاکید کرد: وزارت اقتصاد و دارایی باید سامانهای طراحی کند تا دستگاههای مختلف بتوانند از اطلاعات شهری در این حوزه استفاده کنند. متاسفانه این هماهنگیها در قانون پیشبینی نشده است. مظاهریان افزود: در تلاشیم که دولت از طریق یک آییننامه ،دستگاههای زیرمجموعه خود را ملزم کند تا اطلاعات خود را به صورت یکپارچه در اختیار سایر دستگاهها قرار دهند.
ابزارهای تنبیهی برای ثبات بازار مسکن پاسخ گو نیست
ایرج رهبر نایب رئیس انجمن انبوهسازان مسکن؛ با بیان اینکه قانون اخذ مالیاتها از سال 89 آغاز شده و در سال 90 مقرر شد که وزارت راه و شهرسازی سامانهای برای شناسایی خانههای خالی طراحی کند، گفت: متاسفانه این سامانه بعد از گذشته چندین سال هنوز به نتیجه نرسیده است. وی ادامه داد: طراحی و اجرای چنین قوانینی نیازمند برنامهریزی دقیق است بنابراین اجرای قانون مالیات از خانههای خالی به تنهایی نمیتواند این بازار را به ساماندهی برساند.
رهبر اظهار کرد: با استفاده از ابزارهای تنبیهی و فشار نمیتوان مانع افزایش خانههای خالی شد زیرا که تجربه نشان داده است استفاده از ابزارهای تشویقی بازار را زودتر به رونق میرساند. نایب رئیس انبوهسازان توضیح داد: باید با یک برنامه منظم و درست مانع احتکار خانههای خالی شویم زیرا که احتکار در هر بخشی میتواند اقتصاد کشور را منحل کند.
وزارت راه وشهرسازی سامانه املاک و اسکان را بعد از دوسال هنوز اجرایی نکرده است
پاسکاریهای بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالیاتی میتواند دلیل دیگری برای اجرایی نشدن این سامانه باشد. در بین پاسکاریهای دستگاههای مختلف این مستاجران هستند که همواره ضربه میخورند زیرا که مالکان و دلالان از این فرصت استفاده کرده و قیمت ملک خود را به هر بهانهای افزایش میدهند.
احمد زمانی معاون پژوهش و برنامهریزی سازمان امور مالیاتی کشور در این باره می گوید: اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی منوط به راهاندازی سامانه ملی املاک و اسکان کشور است که هنوز توسط وزارت راه و شهرسازی به اتمام نرسیده است.
وی تاکید کرد: در تبصره 7 ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم آمده است وزارت راه و شهرسازی موظف است حداکثر شش ماه پس از تصویب قانون مالیاتهای مستقیم (94.4.31 )، سامانه ملی املاک و اسکان کشور را ایجاد کند این سامانه باید به گونهای طراحی شود که در هر زمان امکان شناسایی برخط مالکان و ساکنان در تمامی نقاط کشور فراهم شود. زمانی اعلام کرد: بعد از گذشت دو سال از تصویب این قانون هنوز این سامانه راهاندازی نشده است.
مسئولان هر سال وعده های مختلفی برای مالیات از خانه های خالی می دهند
یکی از مشاوران املاک واقع در شرق تهران نیز، اعلام کرد: به دلیل اجرایی نشدن قانون مالیات از خانه های خالی، مالکان واحدهای خود را با قیمتهای نجومی برای فروش می گذارند و در این بین خریداران و مستاجران مجبورند با این شرایط کنار بیاییند در حالی که اگر قانون فوق اجرایی شود میتوان بر بازار مسکن نظارت کرد.
یکی دیگر از مشاوران املاک، گفت: مسئولان دولتی هر بار وعده وعیدهای مختلفی برای اجرایی شدن قانون مالیات از خانههای خالی میدهند اما طی چند سال گذشته تنها از مسئولان حرف شنیدهایم و هیچ اقدام عملی از آنها رویت نشده است.
بر اساس این گزارش؛ داستان مالیات از خانههای خالی هر ساله از سوی مسئولان اعلام میشود اما اجرایی شدن این سامانه هر بار به بهانههای مختلف به تعویق میافتد به طوری که در سالهای گذشته وزارت نیرو اعلام کرد که نمیتوان از طریق قبوض آب یا برق این واحدها را شناسایی کرد زیرا که مالکان روزانه چند ساعت برق و یا آبهای خود را روشن میکنند تا مشخص نشود این واحد خالی است، بنابراین مشخص است در اجرای این سامانه دستگاههای مختلف نیز همکاریهای لازم را انجام نمیدهد. امیدواریم امسال که قیمتهای مسکن روند صعودی داشته است با اجرایی شدن قانون مالیات از خانه های خالی به ثبات برسد و در این بین خریداران و مستاجران نگرانی بابت افزایش لحظهای قیمت مسکن نداشته باشند.