سال اول دولت دوازدهم با سال اول اجرای برنامه ششم توسعه مقارن شده است. برنامه ششم توسعه، اهداف مهمی را برای اقتصاد کشور تعیین کرده که دولت دوم حسن روحانی باید در جهت تحقق آنها حرکت کند.
به گزارش پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور، هدف کلان برنامه ششم توسعه رسیدن به نرخ رشد اقتصادی متوسط سالیانه ۸ درصد است. برای رسیدن به چنین رشدی درآمدهای مالیاتی و درآمدهای نفتی، سهم مهمی خواهند داشت.
برنامه ششم توسعه طوری نوشته شده است که درآمدهای نفتی در راستای اهداف توسعهای به کار گرفته شود و این درآمدها به موتور محرک رونق و توسعه اقتصادی تبدیل شوند. در واقع، نگاه به درآمدهای نفتی در برنامه ششم، نگاه توسعهای و نه نگاه حل مشکلات بودجهای، خصوصاً بودجه جاری است. اتکای بودجه عمومی کشور به درآمدهای نفتی در برنامه ششم توسعه کاهش خواهد یافت.
کل منابع حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی در طول اجرای برنامه ششم توسعه (سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰)، ۵۸۹ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. جالب است درآمدهای مالیاتی، تقریباً دو برابر درآمدهای نفتی برآورد شده است. نسبت منابع نفتی به کل منابع باید تا سال آخر برنامه، یعنی سال ۱۴۰۰، به 4/20 درصد برسد؛ این در حالی است که نسبت درآمدهای مالیاتی به کل منابع در سال ۱۴۰۰، 8/49 درصد برآورد شده است.
صادرات غیرنفتی باید در طول اجرای برنامه ششم توسعه، رشد سالانه 21/7 درصدی را تجربه کند و در سال آخر برنامه به حدود ۱۱۳ میلیارد دلار برسد.
در این میان، صنعت پتروشیمی نقش مهمی در افزایش صادرات غیرنفتی خواهد داشت و ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی باید تا سال ۱۴۰۰، به ۱۰۰ میلیون تن برسد.
در برنامه ششم توسعه، سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت و میعانات گازی ۳۰ درصد تعیین شده و مقرر شده که سالانه ۲ درصد به سهم این صندوق اضافه شود. همچنین سهم شرکت ملی نفت ایران از فروش نفت و میعانات گازی 5/14 درصد تعیین شده است. سهم مناطق نفتخیز، گازخیز و مناطق کمتر توسعهیافته از درآمدهای حاصل از صادرات نفت و میعانات، نیز ۳ درصد تعیین شده که این رقم نسبت به قبل یک درصد افزایش داشته است.
مقامات وزارت نفت سال گذشته گفته بودند که در برنامه ششم توسعه، صنعت نفت به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد که از این میان سهم بخش بالادستی، ۱۳۰ میلیارد دلار است.
به گفتههای برخی مقامات وزارت نفت قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه، تولید نفت به 7/4 میلیون بشکه در روز، تولید میعانات گازی به 1/1 میلیون بشکه در روز و تولید گاز به بیشاز 3/1 میلیارد متر مکعب در روز برسد. وزرات نفت قصد دارد در دوره زمانی برنامه ششم توسعه به برخی از کشورهای همسایه نظیر عراق، پاکستان، عمان و شاید امارات متحده عربی گاز صادر کند.
همچنین جذب سرمایه در صنعت پالایش و صنعت پتروشیمی نیز در طول برنامه ششم توسعه، حدود ۷۰ میلیارد دلار برآورد شده است.