اینروزها که درآمدهای نفتی به ریپ زدن افتاده ، جایگزینی درآمدهای دیگر از جمله مالیات با نفت در بودجه یکی از اولویتهای دولتیها شده است.
به گزارش پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور وبه نقل از روزنامه اقتصادامروز،اینطور که به نظر میرسد دولت خوابهای خوشی برای درآمدهای مالیاتی در سال آینده دیده است چراکه معاون وزیر اقتصاد، تصریح کرد: هرچند فکر میکردیم که 2500 تا 3 هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم اما در ارزیابیهای جدید مشخص شد این رقم معادل 12 هزار و 500 میلیارد تومان است که این حجم معافیت متناسب با مالیات دریافتی نیست. علی عسکری بر ضرورت هدفمند کردن معافیت مالیاتی و مشوقها تاکید کرد و گفت: مجلس نهتنها معافیتهای مالیاتی را هدفمند نکرد بلکه آن را توسعه داد .
وی درباره وضعیت مالیاتهای مستقیم نیز گفت: طی 10 ماهه گذشته 29 هزار و 200 میلیارد تومان معادل 97 درصد درآمدهای مستقیم مالیاتی تحقق یافته که این میزان رشد 37 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. وی درباره مالیات بر کالا و خدمات نیز گفت: در این مدت 19 هزار میلیارد تومان مالیات کالا و خدمات دریافت شده که این رقم تحقق 94 درصدی داشته و نسبت به سال گذشته 81 درصد رشد داشته است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص معوقات مالیاتی گفت: معوقات مالیاتی هنوز در آمارها رقم بزرگی است و براساس بررسیها 12 هزار میلیارد تومان معوقات مالیاتی بابت اصل مالیات طلب داریم که بخشی از آنان قابل حصول و بخشی دیگر غیرقابل حصول است .
دراین بین سعید لیلاز اقتصاددان ، با اشاره به اینکه این حرف عجیبی نیست و ما یک مقدار رشد داشتهایم به «آرمان» گفت: در اقتصاد باید با عدد و رقم با یکدیگر صحبت کنیم و سازمان مالیاتی با اعداد بازی میکند .پارسال تورم شدید بوده و باید حدس زد که امسال باید درآمدهای مالیاتی دولت به همان اندازه افزایش پیدا کند. مهم این است که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی که در روزهای آخر دولت احمدینژاد به 5 درصد رسیده بود در حال حاضر به 7 درصد رسیده است و این برای دولت یک موفقیت خوب است و ما پیشبینی میکنیم برای سال آینده این عدد به 8 درصد افزایش پیداکند.
درپایان و به نظرنگارنده" مهدی حیدرپور" آمارهای به دست آمده از پژوهش های موجود نشان میدهد سهم مالیات بر درآمد از کل درآمد مالیاتی در ایران نسبت به متوسط جهانی پایینتر است و برعکس سهم مالیات بر تجارت خارجی از متوسط جهانی بالاتر است. این در شرایطی است که اشتغال تنها از طریق افزایش مالیات بر درآمد ایجاد میشود و بالا بودن مالیات بر تجارت خارجی (واردات) بیشترین تاثیر را بر کاهش اشتغال دارد و بیشتر از دیگر مالیاتها تولید را کاهش میدهد.
آثار افزایش مالیاتها بر دیگر متغیرهای اقتصادی نیز، اثرات منفی کمتر مالیات بر درآمد را نسبت به مالیات بر واردات و مالیات بر کالا و خدمات تایید میکند. همچنین در حالی که بیشترین سهم درآمد مالیاتی در کشورهای جهان با میزان 31 درصد بهطور متوسط از مالیات بر کالا و خدمات است در ایران بیشترین بخش درآمد مالیاتی از طریق مالیات بر درآمد تامین میشود که در یک روند صعودی در سالهای اخیر به 20 درصد رسیده است و مالیات بر کالا و خدمات همواره سهمی کمتر از 5 درصد را در تامین درآمد مالیاتی داشته است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت ترکیب مالیاتی اقتصاد ایران ترکیبی نامناسب است که میتواند با تجدیدنظر درخصوص سهم درآمدی مالیاتهای مختلف بهبود یابد.