شرکتهای عظیم آمریکایی مثل اپل و جنرال الکتریک، شرکت هایی هستند که حجم بسیاری از داراییهای خود را به خارج از ایالات متحده منتقل کردهاند تا از پرداخت مالیات شانه خالی کنند.
به گزارش پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور،500 شرکت از بزرگترین شرکتهای آمریکایی بیش از 1/2 هزار میلیارد دلار از سودهای تجمیعشده خارج از مرزهای خود را برای اجتناب از پرداخت مالیات به دولت آمریکا که در حدود 620 میلیارد دلار میشود، در خارج از این کشور نگه داشتهاند.
خبرگزاری رویترز با همکاری دو موسسه تحقیقاتی غیر دولتی، دریافته است که حدود سهچهارم از شرکت هایی که در فهرست 500 شرکت برتر موسسه فورچون به عنوان شرکت های آمریکایی با بیشترین درآمد ناخالص ردهبندی میشوند، دارای شعبه در کشورهایی مثل برمه، ایرلند، لوکزامبورگ و هلند هستند.
گروههای تحقیقی «شهروندان برای عدالت مالیاتی» و «منافع عمومی» که درباره میزان مالیات پرداختی شرکتهای آمریکایی تحقیق کردهاند و دریافتهاند که این شرکتها بسیاری از داراییهای خود را در خارج از کشور نگه میدارند، از آمار نهادهای دولتی ایالات متحده برای تحقیقات خود استفاده کرده.شرکت اپل که در زمینه فناوری فعالیت میکند، 1/181 میلیارد دلار از داراییهای خود را در خارج از آمریکا نگه میدارد که نسبت به دیگر شرکتهای این کشور دارای بیشترین دارایی در خارج است.
تخمین زده شده است که برای این میزان دارایی اپل باید 2/59 میلیارد دلار مالیات میپرداخته و برای این که چنین مالیاتی ندهد، داراییهای خود را به داخل منتقل نکرده است.به همین ترتیب، شرکت جنرال الکتریک 119 میلیارد دلار را در خارج از آمریکا نگه داشته و مایکروسافت نیز 3/108میلیارد دلار از داراییهایش را در خارج گذاشته است.مسئله دیگری که از آمریکا باید به آن اشاره کنم اینکه هفتهنامه اکونومیست در یک تحلیل آماری نشان داده است که آمریکا به تدریج قدرت و تسلط اقتصادی سابق خود را در سراسر جهان به دست میآورد. آمار نشان میدهد که آمریکا حدود 23 درصد تولید ناخالص داخلی جهان را انجام میدهد و 12 درصد از تجارت جهانی در اختیار این کشور است.
با این حال، این سهم بسیار عظیم نشاندهنده قدرت واقعی آمریکا در اقتصاد جهان نیست. نفوذ آمریکا در اقتصاد، صنعت و تجارت جهان در بسیاری از موارد مخفی و پیچیده است. دره سیلیکون که مهد شرکتهای فناوری نوین جهان است، همچنان خط مقدم اقتصادهای جهانی به شمار میرود. شرکتهای آمریکایی همچنان سهم عظیم خود را در زمینه شبکههای اجتماعی، پردازشهای ابری و صنایع کسب و کار سرمایه حفظ کردهاند.در بخش مالی، آمریکا هنوز اصلیترین بازیگر است. بانکهای سرمایهگذاری و مدیران دارایی آمریکایی در سالهای اخیر، فعالیتهای جهانی خود را افزایش دادهاند. دلار هنوز ارز مسلط بر اقتصاد جهان است و فدرال رزرو قدرتمندترین بانک مرکزی جهان به شمار میرود.آمار جمعآوری شده به وسیله اکونومیست نشان میدهد که آمریکا نزدیک به 70 درصد بازار سرمایه جهان را در اختیار دارد، حدود 60 درصد کاربران شبکههای اجتماعی مربوط به این کشور است و نیز بیش از 30 درصد هزینه برای واحدهای تحقیق و توسعه جهان را در اختیار دارد.حدود 50 درصد درآمد از حسابهای بانکی جهان در آمریکا به دست میآید. حدود 25 درصد مصرف خانوارهای جهان در آمریکا انجام میشود. کمی بالاتر از 20 درصد بدهیهای دولتی و خصوصی جهان در آمریکا وجود دارد. حدود 20 درصد حق انحصاری اختراعات در آمریکا است. حدود 15 درصد تولید نفت جهان نیز در این کشور انجام میشود. بالاتر از 15 درصد تولید صنعتی جهان نیز در آمریکا انجام میشود. چند سال پیش، جمعآوری مالیات به وسیله شرکتهای خصوصی در دهه 1990 و 2000 میلادی امتحان شد. در هر دو بار نیز پولهای زیادی از دست رفت. این کار هزینه شکایتها و درگیریها با اداره «خدمات درآمد داخلی» را افزایش داد و کارایی بسیار کمتری نسبت به جمعآوری بودجه به طور معمولی و ساده داشت./جام جم