به گزارش پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور،تلاش دولت برای کسب درآمدهای مالیاتی هم شایسته تقدیر برای سازمان امور مالیاتی کشوربه عنوان یکی از حلقههای اصلی اقتصاد است هم موجب شماتت و انتقاد بسیار از سیستم کسب درآمد دولتها!
طی سالهای اخیردرآمد دولت هر چقدر که از محل درآمدهای نفتی کم شده، از محل دریافت اخذ مالیات و عوارضهای گوناگون بالا رفته و به نوعی حرکت در مسیر درست اقتصاد آغاز شده اما ادامه این روند با دو تهدید بزرگ مواجه است:
1- از یکسو خطر بازگشت منابع جدید بعد از توافق ممکن است مانع از اصلاح مسیر دریافت درآمدهای مالیاتی باشد و دولت بانگاه سیاسی – انتخاباتی قصد کند ادامه مسیر قبلی را کند یا متوقف کند و دقیقاً در همان دامی بیفتد که دولت قبلی با درآمدهای خارج از تصور در آن افتاد (هرچند که اصلاح قانون نظام مالیاتی و ارزش افزوده در دولت قبلی کلید خورد). به عبارت دیگر دولت با آمدن پولهای بلوکه شده دیگر تمایلی به ادامه اصلاح ساختار نظام مالیاتی را احساس نکرده و همچنان در اقتصاد برپاشنه صادرات مواد خام و نفت و گاز بچرخد و با هر افزایش قیمتی در این بازارهای جهانی دچار بیماری ناشی از پرخوری شود و با هر کاهش قیمتی دچار عوارض سوءتغذیه ناشی از کمخوری منابع ارزی!
2- از سوی دیگر سازمان امور مالیاتی در صورت ادامه همین روش برای تراز کردن منابع و مصارف بودجهای دولت منجر به اعتراضهای پرزورتر و پررنگتر توسط مؤدیان خواهد شد که نمونههای آن در مرودشت رخ داده و در فضای مجازی دست به دست میشود. در واقع نباید نگاه دولت به مالیات تنها برای پر کردن جیبش و به اندازه هزینههایش و به هر روشی باشد.
حال با توجه به دو سناریوی احتمالی برای اخذ مالیات در دوران پس از توافق، دولت باید با آزادسازی انرژی خود در اثر کاهش فشارهای روانی و واقعی به فکر اجرای درست قانون جامع مالیاتی مبتنی بر اطلاعات و دادههای منطقی، جامع و کامل باشد.
در واقع دولت با استفاده از شرایط موجود باید به سرعت در پی ایجاد یک سامانه درست اطلاعاتی متشکل از همه دستگاههای مرتبط باشد و زودتر آن را کامل کند و از سوی دیگر با استفاده از انرژیهای آزاد شده به کنترل بیشتر مأموران مالیاتی خود بپردازد زیرا علاوه بر کمبود اطلاعات در تحقق عدالت مالیاتی و اخذ مالیات درست و صحیح و نه علیالرأس (!) همچنان اقتصاد کشور شاهد پنهان شدن فراریان مالیاتی در غیاب اطلاعات کافی از مؤدیان و فساد در بین رابطه مأموران مالیاتی و مؤدیان است؛ موضوعی که بارها از سوی رئیس سازمان امور مالیاتی نیز عنوان شده است.
هماکنون مأموران مالیاتی به هر جایی که سرک میکشند به نوعی زدوبند را برای ذهن هر مؤدی مالیاتی متبادر میکنند، در حالی که بنا به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی و معاونان او چنین موضوعی صحت ندارد و مؤدیان در عمل قادر به دستکاری مبلغ تعیین شده مالیات نیستند و مؤدیان تنها براساس قانون باید مالیات خود را پرداخت کنند یا مشمول معافیتهای مالیاتی شوند.
با این حال ناآگاهی یا به عبارت بهتر قدرت پنهان مأموران مالیاتی در جهل مؤدیان از آشنایی به قانون موجبات افزایش نارضایتی از سازمان مالیاتی را بیشتر کرده است که باید به این موضوع نیز بیش از پیش رسیدگی شود.
ما نمیتوانیم به اقتصاد مؤثر و مولد که توسعه پایدار هدف غایی آن است دست یابیم، مگر با داشتن اطلاعات و تحقق عدالت مالیاتی! لذا پیشنهاد میشود در اقتصاد پس از توافق که دیگر اولویت اول دولت بر مذاکره نیست، بر شناسایی فراریان مالیاتی، اخذ مالیات مبتنی بر اطلاعات درست و نظارت و برخورد با خاطیان مالیاتی به ویژه مأموران مالیاتی متخلف تمرکز شود./برگرفته از روزنامه جوان