به گزارش پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور،طاها حسینی یک دانشآموخته ارشد اقتصاد در باب اینکه چند نوع طریقه محاسبه نرخ مالیاتی داریم توضیح میدهد: «نرخ تناسبی، تنازلی، تصاعدی، تصاعدی کلی،تصاعدی طبقهای، تصاعدی متمایل همه از شیوههای مرسوم محاسبه مالیات در کشورها هستند که به دقت اعمال میشوند؛ چرا که در همه کشورها یکی از منابع اصلی کسب درآمد دولتها مالیات بوده که برای ترویج رفاه عمومی در جامعه و نیز تقویت چرخههای اقتصادی از طریق حمایت ویژه از بخش تولید مورد استفاده قرار میگیرد.»
وی به اهمیت شفافسازی داراییهای هر فردی ازهر قشر و طبقهای برای به دست آوردن نرخ صحیح مالیاتی و اجرای عدالت و مساوات مالیاتی اشاره کرده و در ادامه توضیح میدهد: «برای مثال نرخ تصاعدی طبقهای نرخى است که براى هریک از طبقات نسبت به مازاد طبقه قبل، نرخ طبقه موردنظر اعمال مىشود. بهعنوان مثال داریم: درآمدهای 100 هزار ریال مشمول نرخ 10 درصد، درآمدهای 200 هزار ریال نسبت به مازاد 100 هزارریال مشمول نرخ 15 درصد، درآمدهای 300هزار ریال نسبت به مازاد 200هزار ریال مشمول نرخ 20 درصد و درآمدهای 400 هزار ریال نسبت به مازاد 300 هزار ریال مشمول نرخ 25 درصد میگردند. بدهی است شفافسازی در میزان درآمدها میتواند به مساوات در تعیین نرخ مالیات کمک قابل توجهی داشته باشد.به محض اینکه میزان درآمد حتی به قدر یک ریال از سقف درآمد تعیین شده برای یک طبقه تجاوز کند آن شخص مشمول نرخ مالیاتی طبقه بالاتر خواهد بود.»
این دانشآموخته علم اقتصاد در ادامه با بیان اینکه مالیاتها به دو شکل مستقیم وغیرمستقیم هستند، توضیح میدهد: «مالیات مستقیم همان نوع مالیاتی است که از کسبه، موسسات وسازمانها و... اخذ میشود.در واقع مالیاتهاى مستقیم، مالیاتهایى هستند که مستقیماً بر منبع درآمد وضع مىشوند. این نوع از مالیاتها مستقیماً و متناسب با درآمد اشخاص حقیقى و حقوقى وصول مىشود .این نوع مالیاتها، از آنجا که مستقیم هستند براى پرداختکنندگان درد فراوان به همراه دارند. این نوع مالیاتها غیرقابل درک هستند. بنابراین هیچکس دوست ندارد آنها را بپردازد.طفره رفتن و گریختن از مالیات مستقیم بسیار میسراست و به راحتی میتوان دولت را در این خصوص فریب داد.علت این است که مالیات مستقیم،مبنی بر اصل صداقت است.حتی گاه برخی کارشناسان در تعریف این مالیات تند رفته وگفتهاند این نوع مالیاتها دلبخواهند، زیرا نرخ آنها را دولت خود، مستقیماً تعیین مىکند.»
حسینی در باب مالیات غیرمستقیم توضیح میدهد: «مالیاتهایى که پرداختکننده آن مشخص و معین نبوده و تحقق مالیات بستگى به یک قسمت از فعالیتهاى اقتصادى و عملیات افراد داشته و قابلیت انتقال آنها بسیار زیاد باشد، مالیاتهاى غیرمستقیم نامیده مىشود. بهعبارت دیگر، مالیاتهایى که بهطور غیرمستقیم بر کالاهاى مصرفى اشخاص وضع شده و از مصرفکنندگان وصول مىشود.نقش مالیاتهاى غیرمستقیم در جوامع و اقتصادهاى کمتر توسعهیافته در مقایسه با کشورهاى بیشتر توسعهیافته مهمتر است.این مالیاتها، نرخ سرمایهگذارى را از راه تقلیل مصرف، بالا مىبرند و ضریب افزاینده پسانداز را رشد مىدهند.»/کیهان