پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور،دوستان از اول مرداد دیگر با عابربانک خود از مغازهها خرید مستقیم انجام ندهید چراکه به ازای هر خرید 9درصد مالیات افزایش بر افزوده از شما کسر میشود و به خزانه دولت واریز میشود. لطفا اطلاعرسانی شود. پس مستقیم از عابر بانک پول دریافت کنید و خرید مستقیم انجام دهید اینجوری از شما پولی کسر نمیشود. جلوی اختلاس بعدی را بگیریم آنقدر این پست را به اشتراک بگذارید تا تمام مردم ایران متوجه استارت زدن اختلاس بعدی بشوند. با تشکر ستاد مردم زیر خط فقر.»متن بالا یکی دیگر از پیامهای اینترنتی است که در روزهای اخیر در شبکههای اجتماعی میچرخد. یک مبدع دروغ شروع به نوشتن شایعهای کرده یا بر اساس حدس و گمان واهی خود موضوعی را مطرح میکند و آنقدر در صفحات آن را به اشتراک میگذارد تا همهگیر شود. در این بین هم تعداد افرادی که از جوانب امر اطلاعی ندارند این شایعات را باور میکنند.
اما چرا این موضوع یعنی اخذ مالیات بر ارزش افزوده از طریق کارتخوان به ذهن این هموطن رسیده و او را نگران به تعبیر خودش بروز اختلاس کرده است. به نظر میرسد این ذهنیت از آنجا ایجاد شده که در سال 1393 موضوع اخذ کارمزد از هر تراکنش دستگاههای کارتخوان از سوی دولت مطرح شد. سال گذشته با توجه به اینکه هزینه دستگاههای کارتخوان برای شرکتهای دارنده آن بالاست موضوع اخذ کارمزد عنوان شد. مبلغ مورد نظر برای هر تراکنش نیز 100 تومان پیشنهاد شد.
یعنی هر بار کارت کشیدن برای صاحب حساب 100 تومان هزینه در بر خواهد داشت. اما با توجه به اعتراضات گسترده اصناف و سپس مردم، این طرح اجرایی نشد و برای بررسیهای بیشتر به شورای پول و اعتبار رفت و تا امروز هم تصمیم قطعی برای آن گرفته نشده است. از زمان ورود دستگاههای کارت خوان به فروشگاههای کشور یعنی سال 82، شرکتهای psp یا همان دارندگان دستگاه پوز بحث اخذ کارمزد از تراکنشهای انجام شده را مطرح کردند. در آن زمان مسوولان وقت نظام بانکی برای ایجاد فرهنگ استفاده از این دستگاهها تصمیم به حذف کارمزد گرفتند اما این تصمیم به مفهوم رایگان بودن خدمات ارایه شده نبود. دستگاههایی که حالا حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزارتومان قیمت دارند و برای این پایداری شبکه پرداختی سالانه ۹۰۰ میلیاردتومان پول نیاز است. شبکه بانکی کشور 12 سال پیش برای گسترش استفاده از خدمات الکترونیک بانکی، هزینههای استفاده از این خدمات را برای مردم رایگان کرد. مدتی پس از اجرای این ایده، بانکهای کشور پایانههای فروش (pos) را وارد شبکه بانکی کردند. در ماههای ابتدای استفاده از این دستگاهها، کارمزدهای 500 و 300تومانی از فروشندگان و کسبه برای ارایه این خدمات دریافت میشد ولی پس از افزایش رقابت بین بانکها، این کارمزدها تا کمترین حد ممکن کاهش یافت. اما در حال حاضر نظام بانکی کشور به این جمعبندی رسیده که ارایه خدمات رایگان نمیتواند برای بانکها و نظام مالی کشور مفید باشد و کاربران نهایی هم باید در پرداخت هزینههای خدمات الکترونیک بانکها شریک شوند.
تهیه وتنظیم: پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور
به همت فرزانه طهرانی