در اکثر کشورها، بخش عمده ای از منابع دولت، از طریق اخذ مالیات تأمین می گردد؛ ضمن اینکه سهم مالیات از کل درآمدهای عمومی در میان کشورها، متفاوت بوده و تعیین میزان آن ارتباط مستقیمی با سطح توسعه و ساختار فرهنگی و اقتصادی آنها دارد.
حال آنکه با وجود فرهنگسازیهایی که در کشور بعد از انقلاب صورت گرفته، همچنان نپرداختن مالیات و فرار مالیاتی همواره یکی از مهمترین دغدغههای نظام مالیاتی کشور است.
دراین بین سازمان امورمالیاتی کشور جهت کاهش دغدغه فرارمالیاتی و گسترش فرهنگ پرداخت مالیات در کشور،در کنار انجام فعالیتهای ذاتی و قانونی خود پیوسته در جهت آگاهسازی افکار عمومی جامعه و تقویت بنیه های فرهنگی پرداخت مالیات میکوشد.
حال پایگاه فرهنگ مالیاتی کشوردر این یاداشت تبعات نپرداختن مالیات را معرفی و در اختیار شما خواننده فهیم خود قرارداده است.
امید است اینگونه یاداشتها و مقالات در جهت اعتلای فرهنگ مالیاتی قدمی هرچندکوچک بردارد.
درادامه با ما همراه شوید.
تبعات نپرداختن مالیات (فرارمالیاتی)
1- نپرداختن مالیات منجر به کاهش درآمدهای مالیاتی دولت و اخلال در بودجه بندی شده و مانعی برای دستیابی به اهداف دولت است.
2- نپرداختن مالیات و به طبع آن فرارمالیاتی یکی از مصادیق و مظاهر فساد اقتصادی امنیت اقتصادی مورد نیاز برای گسترش فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری را دچار اختلال می کند.
3- نپرداختن مالیات باعث نارسایی در توزیع عادلانه درآمد، گردآوری ثروت و انباشت غیر تولیدی، تجمل گرایی و افزایش فاصله طبقاتی شده و مآلاً به افزایش تنش های سیاسی و اجتماعی منجر خواهد شد.
4- نپرداختن مالیات وفرارمالیاتی به خصوص در مبالغ کلان مالیاتی باعث افزایش بدهی این گروه از مؤدیان گشته و در نهایت مدیریت برنامه های اجتماعی، اقتصادی و ... کشور را با مشکل تأمین مالی مواجه می نماید و کاهش رفاه اجتماعی را در پی خواهد داشت.
5- نپرداختن مالیات،باعث کاهش تولید کالاهای عمومی به دلیل کاهش بودجه عمرانی و در نتیجه پایین آمدن رفاه عمومی.
6- نپرداختن مالیات،احساس تبعیض و مورد ظلم قرار گرفتن کسانی که مالیات می پردازند.
7- نپرداختن مالیات،اختلال در محیط کسب و کار، با این توضیح که فرار مالیاتی توان رقابت اقتصادی عوامل اقتصادی را به نفع فراریان مالیاتی تغییر می دهد. یعنی توان رقابتی ایجاد شده برای آنان ناشی از رفتار غیرقانونی آنان است و نه فعالیت قانونی اقتصادی.
8- یکی دیگر از پیامدهای جالب نپرداختن مالیات و فرار مالیاتی، تشدید و گسترش خود همین پدیده است. به عبارتی به دلیل تأثیر رفتار اجتماعی افراد بر یکدیگر، اگر فرار مالیاتی کنترل نشده و کاهش نیابد این احساس را در مردم ایجاد می کند که "بقیه نیز این کار را می کنند" و این به ترغیب دیگر افراد برای فرار از مالیات و در نتیجه به همه گیر شدن آن می انجامد. در واقع گسترش فرار مالیاتی به تدریج به مقبولیت عمومی آن منجر می شود، هرچند برخی از مردم درستکار و شریف که از این مسأله مستثنی هستند از آن پرهیز می کنند.
9- نپرداختن مالیات و فرار مالیاتی در زمره جرایم اقتصادی است که مطابق با مفاد ماده 201 قانون مالیات های مستقیم مرتکبین جرم مذکور ضمن پیگرد قانونی، جریمه ها و مجازات های مصرح در قانون از کلیه ی معافیت ها و بخشودگی ها محروم می گردند.
درپایان و به نظر نگارنده"مهدی حیدرپور"باگسترش اعتماد ،ترویج روح جمعی ، بهره گیری از شیوه های اخلاقی وباتاسی ازفرمایشات مقام معظم رهبری(همدلی وهم زبانی) فرهنگی را در جامعه گسترش می دهیم که افراد جامعه به پرداخت مالیات به عنوان وظیفه دینی و مسؤولیت اجتماعی نگاه میکنند و فرار از آن را معصیت و گناه می شمارند و به آن بصورت یک امر مذموم و ناپسند می نگرند و سرپیچی از پرداخت مالیات را مترادف با خیانت ملی و تجاوز به حقوق دیگران میدانند.
خبرنگار حوزه اقتصادی و مدیرپایگاه فرهنگ مالیاتی کشور
برگرفته از پرتال سازمان امورمالیاتی کشور