در اکثر کشورها، بخش عمده ای از منابع دولت، از طریق اخذ مالیات تأمین می گردد؛ ضمن اینکه سهم مالیات از کل درآمدهای عمومی در میان کشورها، متفاوت بوده و تعیین میزان آن ارتباط مستقیمی با سطح توسعه و ساختار فرهنگی و اقتصادی آنها دارد.
به عبارتی دیگر هدف از دریافت مالیات این است که، هزینه مالیات صرف امنیت و رفاه اجتماعی، احداث مراکز درمانی، کارهای عمرانی وزیربایی میشود.
دراین خصوص تحلیلگران اقتصادی بهطور کلی علل فرار از نظام مالیاتی را به دو دسته عمده تقسیم میکنند؛ دسته اول علل مربوط به پرداختکنندگان، مثل نفعپرستی و ترجیحدادن منافع شخصی بر منافع اجتماعی، عدم اعتقاد به نظام مالیاتی یعنی با مراجعه به مودیان مالیاتی، این نتیجه حاصل میشود که اکثرا اعتقادی به لزوم پرداخت مالیات وضع شده از طرف دولت ندارند.
بهگونهای که موجب پیچیدگی و تغییر مداوم این قوانین شده است. اما تحلیلگران اقتصادی معتقداند، در نقطه مقابل فرار مالیاتی، تمکین مالیاتی مودیان قرار دارد که نظامهای مالیاتی میکوشند تا با شیوههای مختلف آن را عملی کرده و میزان آن را افزایش دهند.
حال آنکه با وجود فرهنگسازیهایی که در کشور بعد از انقلاب صورت گرفته، همچنان فرار مالیاتی همواره یکی از مهمترین دغدغههای نظام مالیاتی کشور است.
دراین خصوص پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور قصد دارد دراین یاداشت به عملکرد مثبت دولت کنونی در مهار فرارمالیاتی بپردازد.
پرواضح است که کاهش قیمت نفت را میتوان آزمونی برای دولتمردان ایران برای عدم تکیه بر درآمدهای نفتی دانست، امری که سالها زمزمه آن به گوش میرسید و اکنون دولت یازدهم بنا دارد تا با نهادن سنگ زیربنای آن اقتصاد ایران را از نفت جدا کند.جایگزینی درآمدهای دیگر از جمله مالیات با نفت در بودجه یکی از اولویتهای دولتیها شده است،موضوعی که مردم با نگاه از کفدادن پول بیشتر به آن نگاه میکنند ، برای همین این روزها بازار اخبار مالیاتی داغ است،
دراین بین سازمان امور مالیاتی کشور،از یک سو جهت دریافت هر چه بهتر مالیات و بهبود مالیات ستانی و از سویی دیگردرجهت تحقق بخشی از خواسته های مردم درخصوص بالا بودن سطح رفاه و درآمد ،توسعه عدالت اجتماعی وخدمات آموزشی، تولید و اشتغال و سطح بالای پوشش های بیمه ای برنامه هایی را تنظیم وبه مرحله اجرا در آورده است که هدف غایی این برنامه ها آشنایی مردم و مودیان مالیاتی با محل هزینه کرد مالیات می باشد تا پرداخت کنندگان مالیات بدانند پولی که به عنوان مالیات به دولت می دهند در جهت رفاه و آسایش خودشان هزینه می شود.
علاوه براین سازمان امورمالیاتی کشور جهت کاهش دغدغه فرارمالیاتی و گسترش فرهنگ پرداخت مالیات در کشور،در کنار انجام فعالیتهای ذاتی و قانونی خود پیوسته در جهت آگاهسازی افکار عمومی جامعه و تقویت بنیه های فرهنگی پرداخت مالیات میکوشد.
دراین راستا اقدام جدید و در خورتحسین این سازمان بعداز برگزاری جشنواره فرهنگ مالیاتی،تقدیر از مودیان نمونه مالیاتی کشور بود که این حرکت ازیک سونشان از آن دارد که در بحث فرهنگ سازی مالیاتی همچون دولت های قبلی صرفا به تبلیغ و مصاحبه ها اکتفانکرده است و از سویی دیگر نشان از رضایت روندمالیات ستانی خود دارد و نیز درصددآن است در بین مودیان ایجاداعتماد واشتیاق نمایدجهت یک همکاری دوسویه و بلندمدت.
دراین بین وزیر امور اقتصادی و دارایی چندی پیش طی مراسمی از نقش آفرینی موثر سازمان امور مالیاتی کشور به سبب عملکرد موفق در مدیریت بودجه سال 93 کل کشور تقدیر کرد.در این مراسم وزیر امور اقتصادی و دارایی با توجه به نقش آفرینی موثر سازمان امور مالیاتی کشور در تامین و تخصیص منابع بودجه ای سال 1393 با اعطای لوح سپاس و هدیه از زحمات دکتر علی عسکری رئیس کل این سازمان، تقدیر و تشکر کرد.
در پایان و بهنظر نگارنده" مهدی حیدرپور"مشکل فرار از مالیات از عمدهترین مشکلات نظام مالیاتی در هر جامعهای است، با این حال بایستی اذعان نمود، درحال حاضر اقتصاد کشور دچار پدیده نامیمونی است و آن بحث فعالیتهای غیرقانونی و بعضا قانونی است که بهصورت رسمی نظارتی بر میزان گردش مالی فعالیتهای اقتصادی وجود ندارد که به تبع آن فرارهای مالیاتی رقم میخورد.
اما حل مشکل تمکین مالیاتی تنها با اعمال اجبار و وضع قوانین و مقررات قابل حل نیست.بدین منظور سازمان امورمالیاتی با آموزش صحیح و فرهنگ سازی مالیاتی در صدد آن است که این معضل را کاهش دهد که تا کنون طبق گزارش وزارت اقتصاد و ادارات مالیاتی سراسرکشور در این زمینه سازمان مالیاتی کشور نسبت به دولت های قبلی ،به میزان قابل توجه ای ازاهداف تعیین شده خود طی یک سال گذشته رسیده است.
امیداست با همدلی و همزبانی در راه گسترش فرهنگ مالیاتی کشور قدمی برداریم.
نویسنده:
مهدی حیدرپور،خبرنگارحوزه اقتصاد
بازنشراین مطلب در
2- سایت حرف تو
4- سایت توبنویس