پرواضح است،دردولت یازدهم، بحث مالیات ستانی و اشاعه فرهنگ پرداخت مالیات نسبت به دولت های گذشته از رشد و رونق فوق العاده ای برخورداربوده است
حال با اتفاقی که در صنعت نفت رخ داد مسئله دریافت مالیات و درآمدمالیاتی برای مسئولین کشور بسیار حائز اهمیت شده است.
دراین بین سازمان امورمالیاتی کشور جهت کاهش دغدغه فرارمالیاتی و کسترش فرهنگ پرداخت مالیات در کشور،در کنار انجام فعالیتهای ذاتی و قانونی خود پیوسته در جهت آگاهسازی افکار عمومی جامعه و تقویت بنیه های فرهنگی پرداخت مالیات میکوشد.
دراین بین ،پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور دراین یاداشت قصد دارد تا به معرفی عمده ترین مشکل سیستم مالیاتی کشور بپردازد.
باشد که این یاداشت گامی هرچندکوچک در راه اعتلای فرهنگ مالیاتی دربین آحاد افرادجامعه باشد
طبق نظرکارشناسان خبره اقتصادی،یکی از مشکلات عمده سیستم مالیاتی، ذهنیت منفی مردم نسبت به مقوله مالیات است.
مؤدیان به مأموران مالیاتی بهعنوان افرادی نگاه میکنند که از طرف دولت مأمور شدهاند تا سرمایههایشان را از آنان بگیرند.
این نگاه منفی، سابقه تاریخی دارد. در گذشته پادشاهان برای تأمین مخارج کشورداری، لشکرکشی و خوشگذرانیهای خود به مردم زور میگفتند و تمام دارایی و اموال آنها را به نام مالیات از آنان میگرفتند.
هرگاه جنگی اتفاق میافتاد، شهرها و روستاهای در مسیر جنگ مجبور بودند، تمام هزینههای مربوط به جنگ را پرداخت کنند.
این ذهنیت از گذشته به نسل امروز منتقل شده و هنوز بعد از گذشت قرنها و سالهای طولانی مردم بر این باورند که مالیات نوعی پول زور است.
زدودن این اندیشه و تغییر در نگرش و باور مؤدیان و ایجاد دیدگاهی مثبت، میتواند گام مهمی بهسوی فرهنگسازی مالیاتی باشد.
دراین بین کارشناسان حوزه مالیاتی کشور نیز معتقداند،یکی از دلایل گسترش فرهنگ مالیات در کشورهای پیشرفته، ایمان و اعتقاد قلبی مردم به مصرف درست و بهینه مالیاتی است که به دولت خود میپردازند. یعنی مردم به چشم خود آثار پرداخت مالیات را در همه زمینههای زندگی اعم از آموزش، درمان و بهداشت، توسعه و عمران شهری، راههای ارتباطی، توسعه شبکههای مخابراتی و در نهایت تقویت بنیه دفاعی کشورهای خود لمس و مشاهده میکنند و نهادهای انتخابی هم به نمایندگی از سوی مالیاتدهندگان بر کار مصرفکنندگان درآمدهای مالیاتی نظارت دقیق و همهجانبه دارند.
بنابراین برای ایجاد فرهنگ مالیاتی مطلوب، باید در مردم باور و اعتقاد عمومی نسبت به مالیات ایجاد شود و مردم نسبت به دولت و پرداخت هزینههای آن نگاهی مثبت داشته باشند.
برای ایجاد یک باور دوطرفه بین دولت و مردم، دولت باید با دادن آگاهیهای لازم درخصوص میزان هزینههای جامعه و مسائلی که با آن سروکار دارد و با هزینهکردن مالیات دریافتی برای رفاه عمومی مردم، در باور آنها نسبت به عملکرد خود دیدگاه مثبتی ایجاد کند و مردم نیز به این باور برسند که پولی را که بابت مالیات به دولت میدهند، صرف رفاه و خدمات اجتماعی به آنان میشود.
درپایان و به نظرنگارنده"مهدی حیدرپور" همواره درباره مسئولیت های متقابل دولت و ملت و حقوق هر یک نسبت به دیگری اختلاف نظر بوده و خواهد بود؛اما درجهت تحقق خواسته های طرفین هم مردم مسئولیت دارند و هم مسئولان.
امانکته اینجاست که،درسال 94که با شعاردولت و ملت همدلی و همزبانی نام گذاری شده است،بایستی ریشه فقر همدلی وهمزبانی بین دولت و ملت رادر تغییر رفتارها و دلبستگی های آدمی و مقتضیات و شرایط زمانی و یا مکانی جست. به این معنا که در هر زمان و یا مکانی دغدغه آدمی یگانه نیست و هر کس در شرایطی خاص و ویژه دغدغه ای دارد که در شرایط زمانی و مکانی دیگر اصولا به عنوان مسئله نیز مطرح نمی باشد چه رسد که به عنوان مشکل و معضل و یا دغدغه خود را تحمیل کند. از این رو است که گاهی رفاه و گاهی عدالت و زمانی دیگر آزادی دغدغه افراد و دولت ها است حال انکه باتوجه به دغدغه دولت درخصوص پرداخت مالیات بایستی اذعان داشت، با گسترش اعتماد ،ترویج روح جمعی ، بهره گیری از شیوه های اخلاقی وباتاسی ازفرمایشات مقام معظم رهبری(همدلی وهم زبانی) فرهنگی را در جامعه گسترش می دهیم که افراد جامعه به پرداخت مالیات به عنوان وظیفه دینی و مسؤولیت اجتماعی نگاه میکنند و فرار از آن را معصیت و گناه می شمارند و به آن بصورت یک امر مذموم و ناپسند می نگرند و سرپیچی از پرداخت مالیات را مترادف با خیانت ملی و تجاوز به حقوق دیگران میدانند
تهیه وتنظیم :
مهدی حیدرپور،خبرنگارحوزه اقتصاد
برگرفته از :
پرتال وزارت اقتصاد
سلام و خداقوت
مطلب خوب شما در حرف تو منتشر شد.
http://www.harfeto.ir/?q=node/42642
موفق باشید
یاعلی. التماس دعا